12.06.2024

POČELA HUMANITARNA AKCIJA DJECA POMAŽU DJECI

Na riječkom Korzu, 12. lipnja, započela je donacijska prodaja u sklopu humanitarnog projekta „S Vidom se lako posložiti može svatko!“ u kojem djeca pomažu djeci.

„Riječ je o humanitarnoj akciji prigodnog karaktera jer se odvija povodom proslave sv. Vida, zaštitnika Grada Rijeke. Djeca i mladi iz 30 osnovnih i 10 srednjih škola koji pohađaju katolički vjeronauk, etiku i druge konfesionalne vjeronauke, zajedno sa svojim vršnjacima, djecom i mladima Islamske zajednice Rijeka i Baptističke zajednice Rijeka, udružili su svoje snage i odlučili pomoći vršnjacima na Klinici za dječju kirurgiju Rijeka. Djeca su kroz mjesec svibanj izrađivali prigodne organizacijske artikle: vrećice, torbe, novčanike i niz drugih proizvoda. Prikupljenim iznosom kupit će se rehabilitacijsko-didaktička pomagala i oprema za oplemenjivanje prostora u kojem borave djeca na Klinici za dječju kirurgiju,“ kazala je na otvorenju predstojnica Katehetskog ureda Riječke nadbiskupije, Ksenija Rukavina Kovačević.

Štandove su, uz mnoge građane, posjetili i riječki nadbiskup Mate Uzinić, generalni vikar Mario Tomljanović te gradonačelnik Grada Rijeke, Marko Filipović i tako svojim prilogom podržali ovu humanitarnu akciju. „Pokazali smo da kao članovi različitih vjerskih zajednica možemo izići na trgove, ne provocirati nego zaista drugima biti poticaj za dobro. Kroz dvije dimenzije: otkriti sv. Vida i otkriti druge koji su u potrebi, djeca zapravo otkrivaju da svetost nije ništa drugo nego biti za druge, ljubiti i pomoći drugima,“ kazao je nadbiskup Uzinić.

Iskustva djece i mladih Baptističke zajednice Rijeka te njihovog sudjelovanja u ovom projektu, posvjedočila je Danijela Sečen, vjeroučiteljica Baptističke crkve. „Uvijek se rado odazivamo na humanitarne akcije, a posebno ako su djeca u pitanju. I sam Isus nam je dao svoj primjer kako prepoznati i djelovati među ljudima pa tako i mi slijedimo njegov primjer. Radosno smo se odazvali, djeca su bila jako sretna, zajedno smo izrađivali, šivali i naučili nove vještine – ne samo one s rukama nego i vještine koje uključuju pomaganje drugim ljudima i prepoznavanje njihovih potreba,“ rekla je vjeroučiteljica.

Radionica u Baptističkom centru
Radionica u Baptističkom centru

Djeca i mladi Islamske zajednice Rijeka započeli su s prodajom promotivnih proizvoda već prošloga tjedna, a više o načinu uključivanja u ovaj projekt te o iskustvima djece i njihovih mentora govorili su vjeroučitelji islamskog konfesionalnog vjeronauka u riječkim školama, bračni par, Dženan i Alma Čaušević: „Ovaj je projekt jedno divno iskustvo nama koji smo pripadnici Islamske zajednice. Danas smo ovdje svi zajedno, družimo se s jednim ciljem: biti od koristi i učiniti dobro drugima. Divan je to projekt koji je osvijetlio naš grad, probudio radost kod naše djece u školama s ciljem pomaganja djeci, uključivanja u zajedništvo s drugom djecom i činjenjem dobrih djela. U zajedničkoj suradnji zbližio je i povezao, kako nas mentore, isto tako i našu djecu koja su rado prihvatila zadatke koje smo im dali i kroz ovaj projekt pokazali su koliko mogu i žele te su doveli do vrhunca svoju kreativnost.“

Djeca i mladi Islamske zajednice Rijeka započeli su s prodajom promotivnih proizvoda već prošloga tjedna
Djeca i mladi Islamske zajednice Rijeka započeli su s prodajom promotivnih proizvoda već prošloga tjedna

Kreativne dječje radove moguće je kupiti donacijskom uplatom od 5 eura na promotivnim štandovima, od 12. do 14. lipnja, a Klinici za dječju kirurgiju Rijeka moguće je pomoći i uplatom sredstava na žiro račun do 21. lipnja:

HR0223400091511278138 ili skeniranjem bar koda: