Islamski centar

Tijek izgradnje Islamskog centra u Rijeci

Nakon višemjesečnih detaljnih priprema muslimani Rijeke kao i cijele Hrvatske su s nestrpeljenjem dočekali i najsvečaniji trenutak od samih početaka govora o gradnji Islamskog centra a to je polaganje kamena temeljca za IC u Rijeci. Ramazan je bila jedinstvena prillika da se sve pojedinosti oko tog svečanog trenutka iz noći u noć dopunjavaju i dorađuju.

Subota 03.10.2009.g., prekrasan jesenski dan, sa prvim zrakama sunca na gradilištu su bili oni najvredniji, riječki muslimani koji su svojim nesebičnim doprinosom doprinjeli da svečanost protekne u najboljem redu na zadovoljstvo svih onih koji su taj dan posvetili riječkim muslimanima i Islamskom centru Rijeka. Prve zvanice su pristizale u ranim jutranjim satima u hotel Bonavia, a neki su zbog eventualnih gužvi već bili na lokaciji Islamskog centra Rijeka.

U pripremi svečanosti polaganja kamena temeljca IOM Rijeka zajedno sa Odborom za izgradnju IC je pristupio maksimalno ozbiljno te u tom pravcu pozvao sve emninetne osobe iz vjerskog, političkog i društvrnog života. Na svečanosti polaganja kamena temeljca za IC u Rijeci su između ostalog bili: predsjednik RH gdin. Stjepan Mesić sa svojim savjetnicima, izaslanik predsjednice Vlade RH, gdin. Božo Biškupić, izaslanik predsjednika Sabora RH, gdin. Šemso Tanković, Župan PGŽ-e, gdin Zlatko Komadina, Gradonačelnik i dogradonačlenik Grada Rijeka, gdin.Vojko Obersnel i Željko Jovanović sa svojim suradnicima, Izaslanik predsjendika IR Iran, gdin. Mustafavi sa svojim suradnicima, Izaslanik Emira Qatara, gdin. Al-Merri sa suradnicima, Resiu-l-Ulema gdin. Mustafa ef. Cerić sa delegacijoim Rijaseta IZ u BiH, Predsjednik Mešihata i Muftija za RH, gdin, Ševko ef. Omerbašić sa delagacijom Mešihata IZ u RH, Riječki nadbiskup  metropolit Ivan Devčić, Reisu-l-Uleme Makedonije i Albanije, predstavnici vjerskih zajednica Katoločke, Pravoslavne, Židovske, Baptističke i Adventističke, ambasadori Kraljevine Saudijske Arabije, Egipta, Alžira, Irana, Libije, Malezije, predstavnici Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, Zenici, Bihaću i Sandžaku na čelu sa Dekanima, predstavnici Mešihata IZ u Muftijstava iz Sandžaka, Albanije, Slovenije, Bihaća, Kosova, Njemačke, Predsjednici Sabora IZ u BiH i RH sa članovima Sabora, članovi Mešihata IZ u RH, predstavnici Medresa iz Zagreba, Cazina, Visokog, Sandžaka, Sarajeva, glavni imami i imami MIZ u BiH Cazina, Krupe, Tešanja, Dubice, Maglaja, Kalesije, Žepča, glavni imami i imami IZ u Sloveniji, te glavni imami MIZ u RH kao i ostali mnogobrojni ugledni gosti i posjetitelji nazočni na manifestaciji polagnja kamena temljeca za Islamski centar u Rijeci.

Mnogi ugledni gosti su svojim govorima pohvalili i čestitali riječkim muslimanima na svečanom polagnju kamena temeljca za IC u Rijeci, naglasivši da je Rijeka doista grad suživota, tolerancije, međusobnog uvažavanja a to je potvrda i manifestacije na kojoj  prema slobodnim procjenama  bilo između šest i pol do sedam tisuća posjetitelja ( 6500 do 7000).

Svečani početak radova na Islamskom centru

Petak, 12.03.2010.g., poslije džume namaza u znak na sjećanje za sve vakife Islamke zajednice i Islamskog centra u Rijeci koji su dali svoj nemjreljivi doprinos poklonjena je hatma, koju su proučili riječki imami i muallimi. Isti dan, točnije pet mjeseci od svečanog polaganja kamena temeljca za Islamski centra u Rijeci, održana je svečanost početka radova na izgrdanji Centra. Tjedan dana prije toga svečano je u Islamskom centru Zagreb pred zvaničnicima Islamske zajednice u Hrvatskoj  na čelu sa uvaženim Muftijom, svečano je potpisan u Ugovor i izvođenju radova na Islamskom centru Rijeka sa Tvrtkom  GP Krk sa Krka. Ugovor u ime Medžlisa Islamske zajednice Rijeka svečno je potpisao gosp. Mujo Isi9ć, predsjendik MIZ Rijeka. Svečanosti službenog početka radova pored čelnika Medžlisa IZ Rijeka i džematlija, nazočili su predstavnici Mešihta i Sabora IZ u Hrvatskoj na čelu sa uvaženim Muftijom Ševkom ef. Omerbašić. Svečanost je započela učenjem kuran i kerima hfz. Aziz ef. Alilija, nakon čega je dovu za početak radova proučio Adem ef. Smajić, umirovljeni imam,dugogodišnji riječki glavni imam, a potom se u ime domaćina MIZ Rijeka obratio i glavni imam riječki, Hajrudin ef. Mujkanović, koji je ukratko ukazao na važnost današnjeg događaja za Islamsku zajednicu u Hrvatskoj a posebno u Rijeci. Nakon govora glavnog imama, prisutnima se obratio i predsjednik MIZ Rijeka, Mujo Isić, a potom i predsjednik mešihata IZ u HRvatskoj, Muftija Ševko ef. Omerbašić, koji se osvrnua na minula vremena i događaje oko Riječke džamije (Islamskog centra). Na kraju manifestacije ašare je proučio glavni imam riječki, Hajrudin ef. Mujkanović a dovu pomoćnik Muftije za vjerske, prosvjetne, kulturne i ostale djelatnosti, mr. Aziz ef. Hasanović. Poslije svečanog vjerskog dijela predsjednik Mešihata IZ u Hrvatskoj je čestitao predstavniku GP Krka, gosp. Puriću Jusipu, na dopbivenom poslu u nadi da će se ispoštovati svi rokovi u izgradnji, vjerujući da će suradnja između Islamske zajednice u Hrvatskoj i GP Krka biti na viskoj razini na obostrano zadovoljstvo.

Prva obljetnica od kamena temeljca “Dan vakifa/donatora IC Rijeka”

Godinu dana od svečanog polaganja kamena temeljca (o2.10.2009g.)  a 7. mjeseci od službenog početka radova na Islamskom centru Rijeka (12.03.2010.g.) svečano je obilježena prva manifestacija MIZ Rijeka u prostrojima Islamskog centra Rijeka koji je još uvijek u fazi izgradnje. Odlukom MIZ Rijeka i potvrdom Mešihata IZ u Hrvatskoj , u subotu 03.10.2010.g. u prostorijama IC Rijeka, uz veliki broj zvanica: predstavnici PGŽ-e, Grada rijeke, gradonačelnik, predstavnici diplomatskog kora, Iranski veleposlanik, članovi Sabora i Mešihata IZ u Hrvatskoj, na čelu sa Muftijom, glavni imami i muallimi, predstavnici nacionalnih i drugih zajednica te ostali gosti i džematlije Rijeka, svečano je obilježen “Dan vakifa-donatora IC Rijeka”. Svečanost je započela učenjem kurana, glavnog imama, Hajrudin ef. Mujkanovića, potom i njegovim domaćinskim obraćanjem prisutnima. Nazočnim gostima se obratio i predsjendik MIZ Rijeka, Isić Mujo, predstavnici PGŽ-e Županije i Grada Rijeke a potom i uvaženi Muftija Ševko ef. Omerbašić. Nakon služebnog dijela obraćanja domaćina i gostiju, uslijedila je i dodjela nagrada zaslužnim  u izgradnji IC Rijeka, obitelji Žlibanović, Hrštić te predstavnicima PGŽ-e i Grada za nesebičan doprinos i potporu u izgradnji Centra. Nakon uručenih nagrada zaslužnim dugogodišnjim donatorima IZ i IC Rijeka, dugogodišnji glavni riječki imam Adem ef. Smajić je predsjedniku Mešihata IZ u Hr, Muftiji Ševki ef. Omerbašić uručio sluku Islamskog centra Rijeka za dosadašnji rad i napor u izgradnji Islamskog centra Rijeka. Na samom završetku svečnog programa svojim nastupom uz izvođenje nekoliko ilahija i kasida uljepšale su članice zbora MIZ Rijeka, “Selsebil” nakon čega je upriličen i svečani domjenak za koji je zaslužno Vijeće žena MIZ Rijeka,koje su se istinski potrudile da svojim specijalitetima ugoste svakog gosta i musafira. Ubrzo nakon svečanog domjenka, začuo se i prvi ezan u prostorijama Islamskog centra, kojeg je proučio učenik drugog razreda Islamske gimnazije dr. Ahmed Smajlović u Zagrebu, učenik Amar Đikić. Prvi podne namaz u riječkom Islkamskom centru predvodio je glavni imam riječki, Hajrudin ef. Mujkanović. Osjećaj prvog namaza u nedovršenom Islamskom centru je poseban i nobjašnjiv a suze na licima, posebno onoh najstarijih se nisu mogle sakriti. Sa klanjanjem poden namaza svečanost Dana vakifa/donatora i Prva obljetnica od kamena  temeljca je završena.

Postavljanje munare i Prvi Kurban bajram u Islamskom centru Rijeka

U ponedjeljak, 15.11.2010.g. dan u oči blagdana Kurban-bajrama, dan Arefata, na gradilištu Islamskog centra Rijekam nije se mogao desiti ljepši događaj od svečanog postavljanja munare IC Rijeka. Uz predstavnike MIZ Rijeka i novinare postavljen je i drugi dio konstrukcije munare Islamskog centra a samim tim ispunjeno i obećanje dato riječkimdžematlijama, da će munara (prvi dio) biti postavljen prije Kurban-bajrama. Naravno uz svekolike pripreme i medijske nastupe toga dana se nija mogla sakriti radost kako čelnika MIZ Rijeka ali i svih džematlija, zbog postavljkanja munare. Naravno prvi riječki kandilj zasijao se upravo noć uoči Kurban-bajrama, što je dodatno dalo posebnu čar toj noći a posebno radost u ranim jutranjim satima kada su džematlije, pristizajući na sabah i bajram namaz ugledali i munaru i uoaljene kandilje na munari. Prvi sabah i bajaram namaz, 16.11.2010.g. klanjani su u novim prostorijama Islamskog centra koji je još u izgradnji. Nakon sabah namaza na kojem je nazočio veliki broj džematlija, do sad najveći, proučen je jasin pred dušu svih umrlih džematlija riječkog džemata koji su preselili na ahiret a koji su da li svoj nesebčni doprinos izgradnji kako Islamske zajednice tako i Islamskog centra. Kurban-bajramsku hutbu održao je i bajramsku poruku uputio je glavni imam riječki, Hajrudin ef. Mujkanović, ne skrivajući svoje zadovoljstvo naglasio da je današnji dan povijesni dan za sve muslimane ovih područja pa i šire, nadajući se da će završetak radova na izgradnji IC Rijeka biti u predviđenom roku, a koji zavisi prije svega od riječkih mualimana koji moraju dato još svoj doprinus da se centar završi i konačno svečano otvori i stavi u funkciju, te ostavi u amanet mlađim generacijam koje dolaze. Nakon obavljanja bajramske molitve, radost na licima i pokoja suza se nisu mogli sakriti, od zadovoljstvo da se dočekao i ostvario konačni san riječkih muslimana da svoj prvi bajram klanjaju u Islamskom centru Rijeka. Naravno taj dan je svečanu bajramsku molitvi popratiolo i najveći broj medija od onih elektronskih i štampanih, a koji su to na jedan profesionalni način prezentirali javnosti prvi dan Kurban-bajrama, ujedno čestitajući svim muslimanima blagdan Kurban-bajram, Bajram šerif mubarek oslun.