11.04.2024

BAJRAM U RIJECI

Sveti mjesec ramazan, zasjenjen ratom u pojasu Gaze, završava u srijedu za milijune muslimana diljem svijeta. Njime se označava završetak mjeseca posta, duhovnog promišljanja i molitve.

Islamski vjernici, nakon mjeseca ramazana, obilježavaju jedan od svojih najvažnijih blagdana, Ramazanski bajram. U džamijama u Hrvatskoj održana je bajramska molitva. 

Jutros je u Islamskom centru muftija Aziz ef. Hasanović, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, uputio vjernicima bajramsku poruku.

- Bajram nam predstavlja vrhunac radosti koju dijelimo s onima koji su nam najbliži, a potom i na širu javnost. Bajramsko okupljanje predstavlja najveći susret stanovnika jednog mjesta na musali, gdje dolazi do izražaja ta snaga džemata, zajedništva, međusobnog uvažavanja i potpomaganja. Naši bajramski pokloni, osmjesi, čestitke, zajednički ručkovi, posjeti našim umrlima, posjeti našim susjedima, samo pokazuju pravac ili smjer kojim vjernik treba da ide cijelu godinu, rekao je muftija Aziz ef. Hasanović, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj.

 

 

- Tradicija je da se napravi baklava, bajramska molitva ujutro u džamiji s džematom.

- Danas je naš veliki blagdan, mjesec dana smo postili, tko jest, tko nije i mi smo svi došli tu da se vidimo, pozdravimo. Sad ćemo ići svojima da čestitamo i da ručamo skupa u obitelji.

- Za mene ovo znači vrijeme blagodati, ljubavi i uspjeha. Sretan Bajram svima, Bajram šerif mubarek olsun i neka svi proslave Bajram u sreći i veselju i sa svojim obiteljima.

Predsjednik Republike Zoran Milanović uputio je čestitku hrvatskim građankama i građanima islamske vjeroispovijesti povodom proslave Ramazanskog bajrama u kojoj stoji:

- Svim hrvatskim ljudima islamske vjeroispovijesti upućujem iskrene čestitke povodom Ramazanskog bajrama. Nakon mjeseca molitve, odricanja i poniznosti čime se pokazuje snaga vjere, želim vam da Ramazanski bajram provedete radosno u obiteljskom i vjerskom zajedništvu. Neka ovaj blagdan žrtve bude nadahnuće i u promicanju međusobnog razumijevanja, tolerancije i poštovanja na dobrobit naše zajedničke Domovine. Bajram šerif mubarek olsun!

 

 

 

 

 

 


Reis Kavazović u povodu Bajrama: Mir i pravda vrhunske su vrijednosti
Muslimani slave Ramazanski bajram

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je čestitku predsjedniku Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftiji Azizu ef. Hasanoviću i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti u povodu Ramazanskog bajrama, u kojoj stoji:

- Od srca Vama i vjernicima islamske vjeroispovijesti čestitam Ramazanski bajram, blagdan koji nadahnjuje na ljubav prema bližnjemu i zahvalnost Bogu za primljena dobra. Neka žrtve i odricanja koje ste podnijeli tijekom mjeseca Ramazana budu poticaj za nastavak izgradnje društva međuvjerske tolerancije, dijaloga i razumijevanja te uzajamnih tradicionalno dobrih odnosa. U želji da nadolazeći blagdanski dani budu ispunjeni blagostanjem, zdravljem i radošću, još jednom čestitam!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandrokovićuputio je čestitku u povodu Ramazanskog bajrama predsjedniku Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftiji dr. Azizu efendiji Hasanoviću i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti:

- U povodu blagdana Ramazanskog bajrama, Vama i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti u Republici Hrvatskoj upućujem iskrene čestitke uime Hrvatskoga sabora i osobno.

Najsvetiji mjesec u muslimanskoj godini, Ramazan, razdoblje je osobite posvećenosti vjernika intenzivnoj molitvu i postu. Vrijeme je to duhovne obnove koje potiče na konkretna djela milosrđa, podsjećajući na važnost brige za bližnjega. Neka stoga njegov vrhunac, Ramazanski bajram, svim vjernicima islamske vjeroispovijesti u našoj Domovini donese obilatu nagradu za njihova odricanja te pregršt radosti, ljubavi i mira njihovim obiteljima.

Uvjeren sam kako naš suživot u Hrvatskoj ostaje zornim primjerom koliko uzajamno poštovanje, kultura dijaloga i suradnja u različitosti mogu obogatiti jedno društvo. Pozivajući vas da kroz svakodnevno djelovanje nastavimo afirmirati upravo takav pristup, još jednom vam iskreno čestitam Ramazanski bajram, priopćio je Jandroković.

 

 

 

 

 

Muslimani diljem svijeta slave kraj mjeseca ramazana


Saudijska Arabija, u kojoj su Meka i Medina, dva najsvetija mjesta u islamu, proglasila je u srijedu početak Ramazanskog bajrama, blagdan kada se prekida post.

Muslimani u mnogim drugim zemljama poput Katara, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Turske također slave istog dana.

Kraj mjeseca posta određuje se prema pojavi mladog Mjeseca. Djeca posebno dobivaju darove i slatkiše za Ramazanski bajram.

Tijekom muslimanskog mjeseca posta, koji je ove godine trajao od početka ožujka, pobožni muslimani suzdržavaju se od konzumiranja hrane, pića, pušenja i spolnih odnosa između izlaska i zalaska Sunca.

Post je jedna od pet temeljnih bogoštovnih dužnosti za muslimane. Prema procjenama, u svijetu je oko 1,9 milijardi. Najmnogoljudnije zemlje s većinski muslimanskim stanovništvom su Indonezija, Indija, Pakistan i Bangladeš.