18.12.2023

BLAGDANSKI PRIJEM ZA PREDSTAVNIKE VJERSKIH ZAJEDNICA U RIJECI

Ovaj susret, koji se tradicionalno održava u blagdansko vrijeme, prilika je za druženje i razgovor predstavnika vjerskih zajednica, kako međusobno tako i sa predstavnicima gradske vlasti, a zajednički su poslali poruku o važnosti mira, zajedništva i ugodnog suživota.

Blagdanski prijem za predstavnike vjerskih zajednica u Rijeci

BLAGDANSKI PRIJEM ZA PREDSTAVNIKE VJERSKIH ZAJEDNICA U RIJECI

Gradonačelnik Filipović zahvalio je predstavnicima vjerskih zajednica na dolasku  te im zahvalio na suradnji tijekom godine na izmaku.

„Drago mi je što smo se okupili na kraju još jedne kalendarske godine kako bismo, družeći se, podsjetili da je Rijeka grad predvodnik raznolikosti u svim sferama života, pa tako i u onome vjerskome smislu. Svi vi dolazite iz različitih vjerskih zajednica, no razlike u vjerovanjima vjerojatno i nisu tako velike kada se usporede s temeljima koji te zajednice povezuju. A to su mir i dobro, blagostanje, vjera i naravno ljubav. Kada se na tim temeljima grade međusobni odnosi tada govorimo o prepoznatljivoj ideji međureligijskoga dijaloga i ekumenizma koja upravo u Rijeci, ne bez razloga, ima svoje veliko uporište. Kada se na tim zajedničkim, univerzalnim temeljima grade životne vrijednosti,  tada generacije koje odrastaju nose u sebi duh tolerancije i razumijevanja tako prepoznatljiv za naš grad. S obzirom na trenutno stanje u Europi, vjerujem kako je poruka mira nešto za što se svi zajedno moramo zalagati i što zajedničkim snagama trebamo izboriti. U tom kontekstu želim istaknuti nadbiskupa Uzinića koji jasno i glasno artikulira stav da svi zajedno moramo graditi bolje društvo, uključivo za sve one koji dolaze u naš grad“, rekao je Filipović.

Blagdanski prijem za predstavnike vjerskih zajednica u Rijeci

TRADICIONALNI SUSRET ODRŽAN JE U SALONU GRADA RIJEKE

Riječki nadbiskup Mate Uzinić istaknuo je kako treba stalno raditi na međusobnoj suradnji i povezivanju kako svjetovne i crkvene vlasti, tako i unutar različitih vjerskih zajednica.

„Kada smo zajedno i kada razgovaramo, to je pokazivanje našeg međusobnog poštovanja i prijateljstva, a to je također jedan korak bliže miru. Svi mi, pripadnici različitih religija moramo nastaviti djelovati u ovom gradu na način da pomažemo svima, posebice onima s margine, najslabijima, isključenima. Nije naša uloga da budemo dominantni već da budemo prisutni, da budemo uz čovjeka, da pomognemo“, rekao je nadbiskup Uzinić i čestitao svima nadolazeći Božić i blagdane koji su pred nama te zaželio svima uspješnu predstojeću godinu.

Blagdanski prijem za predstavnike vjerskih zajednica u Rijeci

BLAGDANSKI PRIJEM ZA PREDSTAVNIKE VJERSKIH ZAJEDNICA U RIJECI

Prijemu su prisustvovali predstavnici Riječke nadbiskupije, odnosno Svetišta Majke Božje Trsatske, Kapucinske crkve Gospe Lurdske i Kapucinskog samostana, Crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije i Dominikanskog samostana Sv. Jeronima, predstavnici Srpske pravoslavne Crkvene Opštine, Makedonske pravoslavne crkvene opštine u Rijeci, predstavnici Islamske zajednice u Hrvatskoj, Židovske Općine Rijeka, Evangelističke crkvene općine Rijeka, Baptističke crkve Rijeka, Evanđeoske pentekostne crkve „Krista Kralja“, Mjesnog duhovnog vijeća Bahà’i zajednice Rijeka i predstavnici Međunarodnog društva za svjesnost Krišne u Rijeci.

Uz gradonačelnika Filipovića prijem su prisustvovali i zamjenici gradonačelnika Sandra Krpan i Goran Palčevski, predsjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke Ana Trošelj i pročelnica Upravnog odjela za poslove Gradonačelnika, Gradskog vijeća i mjesnu samoupravu Verena Lelas Turak.

rijeka.hr