02.04.2024

MEKTEPSKA VEČER KUR’ANA U ISLAMSKOM CENTRU SISAK

20. dana Ramazana odnosno u noći Jevmu-l-Feth na razini Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj održava se mektepska večer Kur’ana koja okuplja predstavnike mekteba iz Medžlisa u Hrvatskoj koji predstavljaju svoje mektebe i Medžlise lijepim učenjem Kur’ana. Medžlis Rijeka su predstavljali Emir Jugo i Sajra Gračić koji su bili u pratnji vjeroučitelja Adnan ef. Đikića i Besime Đikić. 

Cilj ove svečanosti je okupiti najmlađe učače Kur’ana jednu
ramazansku noć oko Kur’ana na jednom mjestu kako bi razvijali svijest o važnosti učenja Kur’ana, ali i osnažili zajednička prijateljstva na temeljima istih vrijednosti.

Već drugu godinu odnosno drugog Ramazana, domaćinstvo
mektepske večeri Kur’ana pripalo je Medžlisu Islamske zajednice Sisak, a u organizaciji Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, Vjersko-prosvjetne službe koju vodi m.Emina Mešić.

Okupljanje sudionika mektepske večeri Kur’ana iz osam Medžlisa u Hrvatskoj (Zagreb, Rijeka, Pula, Sisak, Umag, Karlovac, Split, Zadar) započelo je sat vremena ranije kako bi sudionici koji nisu posjetili IKC Sisak imali priliku razgledati unutrašnjost ove džamije i sve što nudi, a potom obaviti i zajedničko fotografiranje kako bi im istu večer bili podijeljeni coveri odnosno izrađene fotografije kao podsjetnik na ovu mektepsku večer.

Zajednički iftar svih sudionika mektepske večeri Kur’ana uz
njihove imame, muallime i pratnju doprinosi boljem međusobnom upoznavanju, razmjeni ramazanskih iskustava i želji da njeguju trajna prijateljstva.

Program učenja Kur’ana je realiziran prije jacije odnosno
teravih-namaza, a svaki sudionik ili učača Kur’ana je imao zadatak da se na simpatičan način predstavi džematlijama kroz osnovne podatke o sebi ali i svojim sklonostima i hobijima što razvija osjećaj samopouzdanja kod naše djece koje moramo jačati kako bi ih pripremili za životne nastupe.

Glavni imam Alem-ef. Crnkić iskazao je zadovoljstvo i
zahvalnost što je sisački džemat počašćen domaćinstvom svečanosti koja je posvećena promociji Kur’ana, mekteba i islamskih vrijednosti.

Govoreći u kontekstu hadisa „Odgajajte djecu u znaku tri
svojstva: da vole Poslanika, da vole njegovu porodicu, da uče Kur’ana, Alem-ef. je naglasio da su to najbolji postulati i temelji na kojima se razvija temeljni islamski odgoj s kojim će novi naraštaji kročiti kroz život.

U sklopu programa, mektepski zbor MIZ Sisak je učio ilahije
kao i dvije gošće iz Bihaća koje su bile u posjeti Islamskom kulturnom centru Sisak.