10.07.2023

ODRŽAN MIMOHOD SJEĆANJA "SREBRENICA SVIJETOM HODI"

Jučer je u Rijeci održat mimohod sjećanja „Srebrenica svijetom hodi“ povodom obilježavanja 28. obljetnice genocida u Srebrenici. Mimohod, kojemu su se pridružili brojni građani i građanke, počeo je na Mostu hrvatskih branitelja pa Korzom do Gata Karoline riječke. Ondje je pročitana molitva te je u more položeno 28 bijelih ruža koje su simbol buđenja novog života. U mimohodu je sudjelovao i zamjenik riječkog gradonačelnika Goran Palčevski. 

U genocidu u Srebrenici život je izgubilo 8327 ljudi, a ranije ovoga tjedna na Korzu je postavljena izložba na postamentima. Na izložbi se nalaze dokumentarističke fotografije Ahmeta Bajrića Blicka, istaknutog bosansko-hercegovačkog fotografa.

Mimohod je organizirala Udruga mladih Bošnjaka i prijatelja Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije. U ime organizatora, Mensur Ferhatović je poručio kako održavanjem mimohoda žele sačuvati sjećanja o genocidu u Srebrenici te istaknuo važnost njegova kontinuiteta, kao opomenu da se takvo zlo nikada, nikome i nigdje više ne smije ponoviti. 

Glavni riječki imam Hidajet ef. Hasanović govorio o važnosti savjesti u napretku i obnovi društva, istaknuvši kako tamo gdje postoji savjest postoji i nada da će se uspostaviti zdrava i pravedna zajednica, u kojoj će dominirati svijest o značaju savjesti u pojedinačnom i zajedničkom životu.

„Među 30 osoba koji će 11. srpnja ukopane na ovogodišnjoj kolektivnoj dženazi nalaze se četiri maloljetnika. Najmlađa žrtva koja će biti ukopana je dječak koji je imao 15 godina kada je ubijen. Konačan smiraj naći uz svoga oca Turabiju i brata Almira, koji su već prije ukopani u Potočarima“, kazao je ef. Hasanović.

Projekt „Srebrenica svijetom hodi“ realizira se uz podršku Savjeta za nacionalne manjine RH, Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke.

torpedo.media