07.12.2023

U ISLAMSKOM CENTRU RIJEKA ODRŽAN SUSRET PREDSTAVNIKA I VIJEĆA NACIONALNIH MANJINA

Zamjenik župana Petar Mamula sa suradnicima sudjelovao je na susretu predstavnika i vijeća nacionalnih manjina s područja Primorsko-goranske županije koji se održao u Islamskom centru u Rijeci.

Pozdravljajući okupljene, zamjenik župana Mamula istaknuo je kako nacionalne manjine obogaćuju našu zajednicu i Primorsko-goransku županiju te je pozdravio napore da što više zajednica ima svoje prostore u kojima mogu samostalno organizirati programe i baštiniti svoju kulturu. Izrazio je zadovoljstvo što se susret u ovom formatu održao tako brzo nakon nedavno održanih izbora za predstavnike nacionalnih manjina, kao i zahvalnost svima koji su se odazvali, uz nadu da će artikulirati teme i izazove od zajedničkog interesa.

Danijela Štanfel, predstavnica makedonske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije, i jedna od inicijatorica susreta, kazala je kako je cilj pokušati osnovati Koordinaciju nacionalnih manjina na području Primorsko-goranske županije, koja trenutačno ne postoji. Osim toga, moramo se pozabaviti problemom zdravstvene zaštite djece stranaca iz trećih zemalja, a ovaj će nam susret pomoći saznati više o modelima financiranja, ali i izazovima na razini gradova i općina, naše županije i šire, zaključila je Štanfel, uz zahvalu Primorsko-goranskoj županiji na pomoći u organizaciji susreta.

Na samom sastanku, na kojem su sudjelovali i pročelnik Upravnog odjela za poslove Župana i Županijske skupštine Goran Petrc te pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo Vesna Čavar, između ostaloga, zaključeno kako je potrebno osnovati Koordinaciju nacionalnih manjina za područje Primorsko-goranske županije, čemu će se formalno pristupiti u narednom razdoblju.
Prisutne je u ime Islamske zajednice pozdravio Dženan ef. Čaušević.