07.05.2024

U ISLAMSKOM CENTRU RIJEKA UPRILIČEN FESTIVAL ISLAMSKOG VJERONAUKA

Danas je u Islamskom centru Rijeka upriličen 6. Festival islamskog vjeronauka. Organizacija Festivala povjerena je Medžlisu Islamske zajednice Rijeka s namjerom da svaki islamski centar u Hrvatskoj ima jedan program koji će okupiti polaznike vjeronauka kako bi se družili i međusobno upoznavali. Program je započeo učenjem odlomka iz Kur’ana koji je proučio polaznik vjeronauka iz Splita. Potom se prisutnima obratio glavni imam Medžlisa Rijeka mr. sc. Hidajet ef. Hasanović koji je se posebno obratio polaznicima mekteba istaknuvši da iako su još mali, polaznici čine jedan od najznačajnijih segmenata džemata kao i djelovanja na polju obrazovanja. Potom je m. Meliha Hasanović istaknula značaj Festivala te je uslijedio program u kojem su sudjelovali polaznici islamskog vjeronauka s područja Islamske zajednice u Hrvatskoj. Kroz kratki kviz poznavanja sura, učenja ilahija, pokazano poznavanje dova kao i brojnih drugih naučenih cjelina polaznici su pokazali zavidno usvojeno znanje. Festivalu su prisustvovali: muftija akademik Aziz ef. Hasanović, izaslanik ministra vakufa i islamkih pitanja Države Katar šejh Nasir Sulejti, veleposlanica Države Katar Nj. E. Esma bint Naji Al Amri, glavni imami, imami i muallime iz Hrvatske te brojne džematlije i džematlijke koji su pratili vrlo sadržajan program. Na kraju programa učenicama i učenicima, 5., 6., 7. I 8. razreda koji su osvojili prva tri mjesta na natjecanju iz Islamskog vjeronauka uručena su priznanja i nagrade. 

 

Kategorija petih razreda osnovnih škola

1. mjesto: Semra Olomani, OŠ Lovre pl. Matačića, Zagreb, vjeroučiteljica Lamija Alili

2. mjesto: Emir Bešić, OŠ Pojišan, Split, vjeroučiteljica Suada Hadžić

3. mjesto, Emelin Mujić, OŠ Smiljevac, Zadar, vjeroučitelj Ćamil Bašić.

 

 

Kategorija šestih razreda osnovnih škola

1. mjesto dijele: Malak Barsha, OŠ Gustava Krkleca, Zagreb, vjeroučiteljica Lamija Alili i Adnan Muslija, I. OŠ Dugave, Zagreb, vjeroučitelj Haris Opardija

3. mjesto, Jana Alsawaf, OŠ Lovre pl. Matačića, Zagreb, vjeroučiteljica Lamija Alili.

 

Kategorija sedmih razreda osnovnih škola:

1. mjesto: Medina Žunić, OŠ Smiljevac, Zadar, vjeroučitelj Ćamil Bašić

2. mjesto: Hana Spahić, OŠ Marčana, Marčana, vjeroučiteljica Minela Omanović,

3. mjesto, Sarah Karahasanović, OŠ Dragutina Domjanića, vjeroučiteljica Lamija Alili.

 

Kategorija osmih razreda osnovnih škola:

1. mjesto: Amar Zulfikari, OŠ Lovre pl. Matačića, Zagreb, vjeroučiteljica Lamija Alili

2. mjesto: Bleron Elezi, OŠ Pojišan, Split, vjeroučiteljica Suada Hadžić

3. mjesto, Amar  Salihović, OŠ Smiljevac, Zadar, vjeroučitelj Ćamil Bašić.

 

Svi koji su osvojili prva mjesta su dobitnici Oskara znanja. Prošlogodišnjim oskarovcima znanja Aldinu Tosuniju, Eminu Škoriću i Amaru Salihoviću koji su predstavljali našu zajednicu na natjecanju u Sarajevu osvojili 3. mjesto kao i njihovim mentorima Vahid ef. Hadžiću, m. Amili Škorić i mr. sc. Ćamil ef. Bašiću uručena su priznanja.

Priznanja i nagrade uručili su muftija akademik Aziz ef. Hasanović, šejh Nasir Es-Sulejti i veleposlanica Nj. E. gđa Esma bint Naji Al Amri. Dodjeljena je nagrada i Hanan Al-Isa iz Zagreba i mentoru Mersad ef. Kreštiću za osvojeno 1. mjesto na natjecanju iz poznavanja sire poslanika Muhammeda a.s., za 2. mjesto nagradu je dobila Amajla Čaušević iz Pule, mentor Esad ef. Jukan, za osvojeno 3. mjesto nagradu je dobio Nandin Fatim Hodžić iz Zagreba, mentor Mirza ef. Mešić, za osvojeno 4. mjesto nagradu je dobila Sara Hodžić iz Splita, mentor Vahid ef. Hadžić, za osvojeno 5. mjesto nagradu je dobio Bajram Islami iz Islamske gimnazije, mentor Alen ef. Jakupović, za osvojeno 6. mjesto nagradu je dobio Din Omer Hodžić iz Zagreba, mentorica m. Melisa Arslani, za osvojeno 7. mjesto nagradu je dobila Amna Hekić iz Zagreba, mentor Mersad ef. Kreštić. Natjecatelji koji su osvojili prva dva mjesta osvojili su i putovanje u Tursku. Uručene su zahvalnice Medžlisu Sisak za organiziranje Mektebske večeri Kur’ana, Islamskoj gimnaziji dr. Ahmeda Smajlovića za organiziranje Državnog natjecanja iz Islamskog vjeronauka, Medžlisu Islamske zajednice Zagreb za organiziranje natjecanja iz sire te Medžlis Islamske zajednice Rijeka i Muallimsko vijeće MIZ Rijeke za organiziranje Festivala.

 

Prisutnima se na kraju obratio muftija akademik Aziz ef. Hasanović koji se zahvalio svima, posebno šejhu Nasiru Es-Sulejtiju i veleposlanici Države Katar na podršci. Naglasio je da je danas dan radosti za cijelu Zajednicu jer svjedočimo uspješnoj mektebskoj godini koja je iza nas. Naglasio je da živimo u izazovnim vremenima što zahtjeva dodatne napore u procesu odgoja i obrazovanja kako bi se postigli najbolji rezultati. Zahvalio se muallimima i muallomama na velikom trudu kako bi se djeca odgojila na temeljima vjere islama bez ikakvih zastraniivanja u vjeri što je njihova direktna zasluga. Na tom putu se ne smijemo umoriti. Istaknuo je hadis poslanika Muhammeda a.s. koji kazuje da je najveće blago koje se djetetu može ostaviti je lijep islamski odgoj. Najavio je da uskoro očekujemo i novog hafiza u Zajednici koji je ovih dana završio učenje Kur’ana napamet, a ima svega 7 godina kao u veliki trud njegova muhaffiza kurra hafiza Aziz ef. Alilija koji ga je cijelo vrijeme pratio. Ukazao je da su mektebski polaznici budućnost Zajednice i da se zato u njih mora ulagati. Današnji dan je bajram kad vidimo da Zajednica ima budućnost. Zahvalio se Medžlisu Rijeka i Muallimskom vijeću  na organizaciji Festivala kao i na svemu što čine. Dovu je proučio na kraju kurra hafiz Aziz ef. Alili glavni imam MIZ Zagreb.