11.04.2023

U susret Ramazanu

U susret Ramazanu

Kada ideja postane stvarnost. 

Dana 19.03.2023.god. nedjelja u Puli održana ja manifestacija pod nazivom ”U SUSRET RAMAZANU”. Ideja koja je predložena na obilježavanju Svjetskog dana hidžaba u Rijeci postala je stvarnost.

Manifestaciju su uveličale hanume iz Rijeke. Labina i Umaga u pratnji muallima. Dan je započeo okupljanjem na parceli budućeg Islamskog centra u Puli. Gošće su upoznate sa tijekom kupovine zemljišta i daljnjim planovima Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj i Izvršnog odbora medžlisaIslamske zajednice Pula.

Nastavak druženja nastavljen je kroz staru jezgru centra grada Pule i upoznavanjem sa najznačajnijim znamenitostima ovog grada. Pratio nas je prekrasan sunčan i topao dan, tako da je šetnja godila svima.

Približavanjem namasakog vakta zaputili smo se u Medžlis Islamske zajednice Pula gdje su nas džematlijkemedžlisa vrlo toplo i srdačno dočekale po našim dobrim adetima s kahvom i čajem. 

Nakon klanjanja podne namaza obratio nam se glavni imam Esad ef. Jukan, zaželivši nam dobrodošliću i ugodan boravak. Muallima Besima Džikić zahvalila se na iskazanoj dobrodošlici i uručila donaciju za Islamski centar u Puli sa kojom su prisutne hanume iz Rijeke postale vakifi.

Tematski program ”U susret Ramazanu” uslijedio je nakon ručka. U programu su sudjelovale muallime: mr.sc.m. Lamija Alili, m. Besima Đikić, m. Alma Čaušević, m. Meliha Hasanović, m. Nermina Ahmetović Mešanović, m. Minela Omanović, m. Sadžida Jukan i hanuma Enisa Čatić. 

Muallime su kroz ajete, ilahije i tekstove dočarale nadolezeći mjesec Ramazan, a  kroz predavanje mr.sc.m. Lamije Alili smo prošle kroz blagodati čara mjeseca Ramazana, što je kod mnogih prisutnih izazvalo emocije pa i pokoju suzu. Predavanje je bilo prožeto ramazanskim savjetima, ali i savjetima za život. Kako svoj život obogatiti da bismo upotpunili svoji svrhu na dunjaluku i bile sretnije.

Poslije tematskog programa uslijedila je izložba Dani tradicije i običaja Bošnjaka ali prije same izložbe domaćini su imali iznenađenje pod geslom ”od srca sestra sestri”. Naime, radilo se o hedijama koje su pripremile hanume iz Pule za gošće. Muallime su izvlačile brojeve i tako je 29 sretnih dobitnicapreuzelo hedije. Hedije su bile raznolike od marama,kozmetičkih proizvoda, lewhi, knjiga, bonova za pedikuru, manikuru, mahrama….

Započela je izložba Dani tradicije i običaja Bošnjakakroz koju smo se prisjetile lijepe i u srcu drage Bosne, te savladale načine na koje su se izrađivala umjetnička djela kod Bošnjaka.

Zanimljivi programi brzo su prošli a druženje smo nastavili uz kahvu i kolače. Bio je to lijep doček našeg najdražeg gosta, gdje smo u potpunosti osjetilidolazak Ramazana. Ponijeli smo svi lijepe utiske iz Pule i otišle sa puno elana za ustrajnost ovakvih projekata.  

I sada na kraju kako biti ne zahvalan jer onaj tko nije zahvalan ljudima ne može biti zahvalan i Allahu dž.š., zato hvala i velike čestitke organizatorici ove manifestacije muallimi Sadžidi Jukan, hvala i muallimi Mineli Omanović, hvala vrijednimhanumama Medžlisa Islamke zajednice Pula na izvanrednom gostoprimstvu, radu i hizmetutijekom cijelog dana, hvala na potpori Izvršnom odboru medžlisa Islamske zajednice Pula. 

Stoga, od srca hvala cijelom timu i Allah dž.š, vam dao svaki hajr.