12.11.2023

VISOKA DELEGACIJA ISLAMSKE REPUBLIKE IRAN POSJETILA ISLAMSKI CENTAR RIJEKA

Generalni tajnik Svjetskog vijeća za približavanje mezheba ajatullah Hamid Shahriari boravi u višednevnoj posjeti Islamskoj zajednici u Hrvatskoj. Posjet je započeo susretom s predsjednikom Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftijom akademikom Aziz ef. Hasanovićem koji se zahvalio ajatullahu na posjetu i ukazanoj časti pristankom za sudjelovanje na 28. međunarodnom simpoziju koji tradicionalno organiziraju Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj i Medžlis Islamske zajednice Zagreb, a koji u 17 sati počinje sutra u Islamskom centru Zagreb. Ajatullah Hamid Shahriari danas održava predavanje na Fakultetu Filozofije i religijskih znanosti za studente o temi “Umjetna inteligencija i budućnost upravljanja svijetom.” Prethodno se susreo s dekanom Fakulteta prof. dr. Ivanom Šestakom.
U subotu, 11.11.2023. sastao se s imamima u Islamskom centru Zagreb.

Narednog dana, u nedjelju, 12.11.2023. godine visoka delegacija Islamske zajednice u Hrvatskoj s našim gostima iz Islamske Republike Iran posjetila je Islamski centar u Rijeci gdje su ih dočekali imami Medžlisa Rijeka te glavni imami Medžlisa Pula, Labin i Umag. Prije podne namaza, uvaženi gost se sastao s imamima. Nakon podne namaza Ajatullah dr. Shehriari se obratio prisutnim džematlijama. Isti dan, u Islamskom centru Rijeka naš uvaženi gost se sastao s nadbiskupom riiečkim gospodinom Matom Uzinićem. Nadbiskup i ajatullah su vodili prijateljski dijalog o trenutnim dešavanjima u svijetu. 

Medžlis Islamske zajednice Rijeka se zahvaljuje našim gostima, uvaženom muftiji sa delegacijom Mešihata koju su činili potpredsjednik Sabora IZ u BiH dr. Mirza Šabić i ravnatelj Islamske gimnazije dr. Ahmeda Smajlovića Mevludi ef. Arslani, Ajatullahu dr. Shehriariju i našem riječkom nadbiskupu koji je drag i čest gost u Islamskom  centru Rijeka.